Na vrchole Magury vztýčili vyše päťmetrový slovenský dvojkríž

12.05.2012 Prievidza

Poruba 12. mája (TASR) – Na 1141 metrov vysokej Magure, druhom najvyššom kopci Strážovských vrchov, dnes vztýčili vyše päťmetrový slovenský dvojkríž. Jeho postavenie bolo vyvrcholením šiesteho ročníka hviezdicového turistického výstup na tento vrchol, ktorý organizujú obyvatelia ôsmich dedín na úpätí Magury - z Poruby, Lazian, Malinovej, Kanianky, Chvojnice, Čavoja, Temeša a Nevidzian.

Účastníkov prišlo viac než 700, zväčša obyvateľov spomínaných obcí, ale boli medzi nimi aj turisti z Prievidze, Nitrianskeho Pravna a širšieho okolia. Pomerne náročný výstup absolvovali aj šiesti starostovia a starostky. Iniciátorom výstupu, ale aj postavenia dvojkríža boli obyvatelia Poruby, potvrdila starostka tejto obce Helena Čavojská. Podľa nej je Magura považovaná za matku Poruby, aj preto je tento vrchol častým cieľom turistických vychádzok Porubčanov. Pred šiestimi rokmi sa rozhodli organizovať spoločný výstup na Maguru a Čavojská je rada, že sa k myšlienke spontánne pridali aj ďalšie obce, ktoré Magura pomyselne spája.

Na Magure pôvodne plánovali postaviť rozhľadňu, pretože pri dobrej viditeľnosti z nej možno dovidieť až Vysoké Tatry, nehovoriac o celej hornej Nitre. Nenašiel sa však dostatok prostriedkov, a tak sa niektorí nadšenci rozhodli postaviť na vrchole aspoň slovenský dvojkríž. "Je to symbolické, pretože Magura je na spojnici troch chotárov - porubského, nevidzianskeho a chvojnického," uviedla Čavojská. V príhovore pred postavením dvojkríža vyslovila presvedčenie, že aj v budúcich rokoch sa pod ním budú naďalej stretávať obyvatelia, aby načerpali nové sily v krásnej prírode a zároveň prejavili vzájomné priateľstvo, súdržnosť a spolupatričnosť.

Pri vztyčovaní dvojkríža, ktorý je vytesaný z dubového masívu, pomáhali členovia dobrovoľného hasičského zboru z Poruby a zaspievať im prišla aj miestna spevácka skupina Roveň. Dvojkríž posvätil farár Ján Marcin. Pre účastníkov výstupu bolo pri turistickej chate v sedle Roveň pripravené občerstvenie v podobe takmer 300 litrov gulášu. Nechýbala rezká muzika v podaní členov folklórnej skupiny Lubena z Pravenca.
 

Vyberte región